Ασφαλιστικά Θέματα
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   
Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011 13:14
Εφαρμογή των Ασφαλιστικών Κανονισμών της Ε.Ε 1408/71 και 574/72 για τους διακινούμενους εργαζόμενους
Σε περίπτωση που ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει πραγματοποιήσει επίσης και χρόνο ασφάλισης σε Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία έχει την δυνατότητα να συνυπολογίσει τους χρόνους αυτούς για την θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων) καθώς και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο άλλο κράτος που εργάστηκε.

Συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται και για άλλους λόγους, όπως για προαιρετική ασφάλιση καθώς και για θεμελίωση δικαιώματος για παροχές ασθενείας σε είδος και σε χρήμα.


Νοσηλεία σε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία
Η ανάγκη περίθαλψης σε νοσηλευτικό Ίδρυμα στα πιο πάνω κράτη προκύπτει από γνωμάτευση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (που εδρεύει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος προμηθεύεται από το αρμόδιο Τμήμα τουΠεριφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έντυπο Ε112 (Βεβαίωση διατήρησης δικαιώματος για χορηγούμενες ήδη παροχές της ασφάλισης ασθένειας και μητρότητας) το οποίο οφείλει να παραδώσει στο Ίδρυμα διαμονής του κράτους, στο οποίο μεταβαίνει να υποβληθεί στην προγραμματισμένη για την κατάσταση της υγείας του θεραπεία.

Τα Ιδρύματα κάθε κράτους-μέλους αναγράφονται στην τρίτη σελίδα του εντύπου.

Το Ίδρυμα διαμονής, αφού λάβει το έντυπο Ε112, αναλαμβάνει την περίθαλψη ασφαλισμένου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ίδιες προϋποθέσεις και την ίδια διαδικασία που ακολουθεί για τους δικούς του ασφαλισμένους.

Η δαπάνη περίθαλψης είναι αυτή που προβλέπει η εσωτερική νομοθεσία του Ιδρύματος διαμονής και καταβάλλεται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση το ως άνω έντυπο.

Σε περίπτωση έγκρισης μετακίνησης για νοσηλεία σε Κράτος/Μέλος της Ε.Ε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναλαμβάνει σε ολόκληρο το ποσό για τα έξοδα μετάβασης & επιστροφής.


Αναγκαία περίθαλψη κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε Κράτος Μέλος σε κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) και στην Ελβετία
Ο ασφαλισμένος, ο οποίος έχει δικαίωμα για παροχές ασθενείας σε είδος σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του οποίου η κατάσταση της υγείας απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής του (για τουρισμό, επαγγελματικό ταξίδι, ανεύρεση εργασίας), σε κάποιο από τα ως άνω κράτη, μπορεί να λάβει την αναγκαία περίθαλψη, εφόσον παρουσιαστεί σε πάροχο υγείας του κράτους προσωρινής διαμονής (π.χ. κρατικό γιατρό ή νοσοκομειακό ίδρυμα) και επιδείξει την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (ΕΚΑΑ).


Έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης υγείας (ΕΚΑΑ)
Προκειμένου να εκδοθεί η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας ΕΚΑΑ είναι αναγκαίο, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να υποβάλλει, έγκαιρα πριν την αναχώρηση του, την απαιτούμενη αίτηση, στο Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του, έχοντας μαζί του το θεωρημένο ατομικό βιβλιάριο υγείας του και το Διαβατήριο ή νέου τύπου Ταυτότητα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου προσκομίζοντας το θεωρημένο ατομικό και το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας.


ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΣΘΟΝΙΑ ΛΕΤΟΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΒΕΛΓΙΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΛΤΑ ΣΟΥΗΔΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ
ΔΑΝΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ ΠΟΛΩΝΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


ΚΡΑΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΕΟΧ) ΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ


Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας
Η Ελλάδα έχει συνάψει Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας με τα εξής κράτη:


 • ΚΑΝΑΔΑΣ


 • ΚΕΜΠΕΚ


 • ΗΠΑ


 • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ


 • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


 • ΒΡΑΖΙΛΙΑ


 • ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ


 • ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


 • ΑΙΓΥΠΤΟΣ


 • ΛΙΒΥΗ


 • ΣΥΡΙΑ


 • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


 • Οι Διμερείς Συμβάσεις Κ.Α εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εκτός από τις Συμβάσεις με τα κράτη ΛΙΒΥΗ, ΑΙΓΥΠΤΟ & ΣΥΡΙΑ, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο σε υπηκόους των δύο αντισυμβαλλομένων Κρατών.


 • Όσον αφορά την Ελλάδα οι Συμβάσεις καλύπτουν την νομοθεσία του γενικού συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, την νομοθεσία των ειδικών συστημάτων μισθωτών, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους αγρότες. Δηλαδή εφαρμόζονται σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ π λ η ν ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΝΑΤ

 • Πλην των Συμβάσεων με τα κράτη Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία, οι υπόλοιπες Συμβάσεις προβλέπουν τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης του αντισυμβαλλόμενου Κράτους με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων


 • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την εφαρμογή της κάθε Σύμβασης είναι ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ σε κάποιο Ελληνικό ασφαλιστικό Ταμείο (πλην Δημοσίου και ΝΑΤ)


 • Λαμβάνονται υπόψη ή συνυπολογίζονται με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης, οι περίοδοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν στο άλλο αντισυμβαλλόμενο Κράτος για θεμελίωση δικαιώματος για προαιρετική ασφάλιση στην Ελλάδα


 • Οι Συμβάσεις που περιέχουν διατάξεις για προαιρετική είναι οι ακόλουθες  • ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ


  • ΕΛΛΑΔΑ / ΚΑΝΑΔΑΣ


  • ΕΛΛΑΔΑ / ΒΡΑΖΙΛΙΑ


  • ΕΛΛΑΔΑ / ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


  • ΕΛΛΑΔΑ / ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ


  • ΕΛΛΑΔΑ / ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


 • Οι Συμβάσεις με την ΑΙΓΥΠΤΟ και την ΛΙΒΥΗ προβλέπουν ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ και όχι συνυπολογισμό περιόδων ασφάλισης


 • Η Σύμβαση με την ΣΥΡΙΑ εφαρμόζεται μόνο σε σχέση με την εφαρμοστέα Νομοθεσία
 
ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   
Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011 13:13

Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 
ΠΑΡΟΧΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   
Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011 13:12

Το κύριο έργο της κοινωνικής ασφάλισης είναι η ασφαλιστική προστασία τωνΑσφαλισμένων που εκδηλώνεται με τις παροχές. Οι παροχές ασθενείας διακρίνονται σε:


 • Παροχές σε Είδος που περιλαμβάνουν την περίθαλψη: Ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική, νοσοκομειακή, πρόσθετη κλπ.


 • Παροχές σε Είδος αποτιμώμενες σε Χρήμα


 • Παροχές σε Χρήμα που είναι τα διάφορα επιδόματα (ασθένειας, ατυχήματος, μητρότητας κλπ.) και τα έξοδα κηδείας.
 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   
Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011 13:10
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι Κοινωνικός Ασφαλιστικός Οργανισμός που εισπράττει εισφορές για να δίνει παροχές.

Πώς καταβάλλονται οι εισφορές:

Στις ασφαλιστικές εισφορές συμμετέχουν ο εργαζόμενος και ο εργοδότης. (Εργατική και Εργοδοτική εισφορά).

Τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφ/νου) είναι υποχρεωμένος να τις καταβάλλει συνολικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο εργοδότης, μέσα στη προθεσμία που προβλέπεται από το νόμο.

Εργατική Εισφορά:

Το ποσό της εργατικής εισφοράς είναι ποσοστό επί των ακαθαρίστων αποδοχών του απασχολουμένου. Το ποσό αυτό το παρακρατεί ο εργοδότης από τον εργαζόμενο κατά την πληρωμή των αποδοχών του ή το αργότερο μέσα σε δύο μήνες από αυτήν.

Πίνακας Εισφορών

ΦΟΡΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΣΟΣΤΑ
ΑΣΦ. ΕΡΓ. ΣΥΝ.
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2,15 4,30 6,45
ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ 0,40 0,80 1,20
ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 6,67 13,33 20,00
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ - 1 1
ΒΑΡΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 2,20 1,40 3,60

ΕΤΕΑΜ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΤΕΑΜ 3 3 6
ΒΑΡΕΑ ΕΤΕΑΜ (3)+1,25 (3)+0,75 (6)+2=8
Ο.Α.Ε.Δ. ΑΝΕΡΓΙΑ 1,33 2,67 4
ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ - 1 1
ΔΛΟΕΜ 1 1 2
ΛΠΕα Α.Ε. - 0,15 0,15
ΛΑΕΚ ΛΕΠΕΕ - 0,20 0,20
ΕΛ.ΠΕ.ΚΕ - 0,25 0,25
ΕΚΛΑ 0,10 0,26 0,36
0,10 0,71 0,81
Ο.Ε.Κ. ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1 0,75 1,75
Ο.Ε.Ε. ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 0,35 0,35 0,70

Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς:

Στους εργαζόμενους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον κλάδο Σύνταξης και αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιδομάτων οικογενειακών βαρών και χρόνου υπηρεσίας, δεν γίνεται, από 1/9/2000, από τους εργοδότες τους παρακράτηση της εργατικής εισφοράς τους για τον κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρθρο 14 του Ν. 2837/00).
Tο ποσό της Επιδότησης της Εργατικής Εισφοράς υπολογίζεται στις βασικές αποδοχές της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα επίδομα που τις προσαυξάνει.   Ο τρόπος ασφάλισης των δικαιούχων εργαζομένων παραμένει ο ίδιος για το συνολικό ύψος των εισφορών (συμπεριλαμβανομένης και της Εργατικής Εισφοράς του κλάδου Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ο εργοδότης όμως καταβάλλει ποσό εισφορών μειωμένο κατά το ποσό της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς (εγκ. 56/00).
Από το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, οι απασχολούμενοι σε οικοδομοτεχνικές εργασίες, οι ασφαλιζόμενοι με τεκμαρτά ημερομίσθια, οι αμειβόμενοι βάσει κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και οι ασφαλιζόμενοι με ειδικές διατάξεις (π.χ. φορτοεκφορτωτές, πωλητές λαϊκών λαχείων, φασόν, συμβάσεις έργου κ.λπ.).
Πίνακες Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς

Εργοδοτική Εισφορά:

Το ποσό της εργοδοτικής εισφοράς είναι και αυτό ποσοστό επί των ακαθαρίστων αποδοχών του απασχολουμένου που καταβάλλεται από τον εργοδότη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Στις παραπάνω εισφορές προστίθεται ποσοστό 3% για επικουρική ασφάλιση ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, για όσους υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης μισθωτών, και από 1/1/93 για όσους ασφαλίζονται στα βαρέα η εισφορά είναι 1,25% επιπλέον δηλαδή 3+1,25=4,25%.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εργάζονται:

Τα ποσοστά εισφορών των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που απασχολούνται σε εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του Ν. 2676/99, από 5/1/01 διαμορφώνονται ως εξής:

Για κλάδο σύνταξης 6,67 %
Για κλάδο ασθενείας 2,55 %
Για οικογενειακά επιδόματα 1 %
Για τον ΟΕΚ 1 %
Για την Εργατική Εστία 0,35 %
Για τον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ 1,33 %
Για τον Ειδικό Κοινό Λογαριασμό Ανεργίας 0,10 %
Σ Υ Ν Ο Λ Ο 13 %

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που ασφαλίζονται προαιρετικά για επικουρική ασφάλιση ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, καταβάλλουν εισφορές σε ποσοστό 6%.


Υπολογισμός εισφορών των κατ΄οίκον απασχολουμένων σε ένα εργοδότη, που ασφαλίζονται επί του 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

Υπολογισμός ημερησίων εισφορών των λοιπών προσώπων απασχολουμένων με ημερήσια απασχόληση κατ' οίκον ενός εργοδότη και ασφαλιζομένων, επί του 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

Υπολογισμός ημερησίων εισφορών των λοιπών προσώπων των απασχολουμένων με ημερήσια απασχόληση κατ' οίκον περισσότερων του ενός εργοδοτών και ασφαλιζομένων, επί του 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

Υπολογισμός εισφορών των κατ΄οίκον απασχολουμένων σε ένα εργοδότη, που ασφαλίζονται επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2