ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Σύσκεψη Διοικήσεων των Σωματείων του ΕΥΚ Δράμας στις 13 /12/2011 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2011 08:49

Δράμα, 8 Δεκεμβρίου 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο               Τ Υ Π Ο Υ

Στην εποχή του Νεοφιλελεύθερου Μνημονίου, της Κυβερνητικής πολιτικής των ισοπεδώσεων των Εργασιακών Σχέσεων, η ασυδοσία των εργοδοτών βρίσκει ευκαιρίες για την συμπίεση των μισθών και ημερομισθίων. Τις καταργήσεις των Συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

Η Εταιρεία Μάρμαρα Λαζαρίδη Α.Ε. πιέζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση κατά 20% των μισθών τους και των ημερομίσθιων τους.

Να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών.

Καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις της επιχείρησης, συμπαραστεκόμαστε τους εργαζόμενους και δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι θα μας βρουν απέναντι τους.

Κάνουμε γνωστό ότι την όρεξη τους για μειώσεις μισθών με την συγκατάθεση της Κυβερνητικής πολιτικής θα τους την κόψουμε.

Καλούμε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 στις 6.00 μ.μ. όλες τις Διοικήσεις των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την μεθόδευση των αγώνων μας.

Η Διοίκηση


Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2011 11:40
 
καταβολή του Δωροσήμου PDF Εκτύπωση E-mail

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας ανακοινώνει ότι αρχίζει η

καταβολή του Δωροσήμου επιδόματος αδείας ( Γ’ τετραμήνου 2011 )

σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους από 5/12/2011 μέχρι 25/01/2012

κατά τις ημερομηνίες 5/12, 6/12, 7/12, 8/12, 13/12, 14/12, 15/12,

19/12, 20/12, 21/12, 28/12, 29/12/2011 & 3/1, 4/1, 9/1, 11/1, 12/1,

16/1, 17/1, 18/1, 19/1, 23/1, 24/1, 25/1/2012 και από ώρα 15:00 έως και 18:00.

Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να προσκομίσουν για την άμεση εξυπηρέτηση τους:

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

2. Για τους απογραφέντες μέχρι 3/2/2002 ΔΑΤΕ ή βιβλιάριο εντολών ασφάλισης.

3. Για τους απογραφέντες από 4/2/2002 και μετά, βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι προκειμένου, στο άμεσο μέλλον, να εφαρμοστεί

χωρίς πρόβλημα η διαδικασία καταβολής αδειοδωροσήμου σε όλους

τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους μέσω πίστωσης ατομικών

τραπεζικών λογαριασμών (υποχρεωτικά και όχι με επιλογή) θα πρέπει οι

εργατοτεχνίτες οικοδόμοι να προσέλθουν στο Τμήμα Μητρώου

Ασφαλισμένων του Υποκαταστήματος, για να δηλώσουν το λογαριασμό Τραπέζης τους,

στο οποίο θα γίνεται η καταβολή του αδειοδωροσήμου.

Η Διοίκηση
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2011 12:38
 
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2011 12:43

Δ Ε Λ Τ Ι Ο              Τ Υ Π Ο Υ

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Μια σχολική χρονιά του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μια σχολική χρονιά χωρίς το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, χωρίς βιβλία, με τεράστια λειτουργικά προβλήματα.

Τα παιδιά των εργαζομένων θα πάνε στα σχολεία χωρίς βιβλία και η λύση δεν μπορεί να είναι ούτε η αγορά ούτε η χρήση μεταχειρισμένων βιβλίων, DVD και φωτοτυπιών.

Το κόστος δεν μπορεί να κληθούν να πληρώσουν οι γονείς ούτε οι σχολικές επιτροπές που δεν έχουν χρήματα λόγω της δραστικής περικοπής κατά 60% της χρηματοδότησής τους.

Ακόμη η μεταφορά των μαθητών στις σχολικές μονάδες από τα χωριά τους είναι στον αέρα. Στο παρά πέντε της έναρξης της σχολικής χρονιάς δεν έχει αντιμετωπισθεί από τους Δήμους (λόγω της αλλαγής του Καλλικράτη) η μετακίνηση των παιδιών. Η θεσμική και οικονομική αντιμετώπιση της Κυβέρνησηπρος τους Δήμους για το ζήτημα αυτό είναι ανεπίτρεπτη.

Καλούμε τους Δήμους του Νομού μας, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους εκλεγμένους σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθούν στο πραγματικό ύψος των περιστάσεων απέναντι στα παιδιά των εργαζομένων.

Τους καλούμε να κάνουν όλες εκείνες τις υπερβάσεις (θεσμικές, οικονομικές) για να καλύψουν τη μεταφορά των παιδιών. Οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ώρες δύσκολες για τους πολίτες που υπηρετούν πρέπει να έρχονται σε ρήξεις και υπερβάσεις πολιτικές για να υπηρετήσουν την κοινωνία και όχι να λειτουργούν σαν γραφειοκρατικοί διοικητικοί μηχανισμοί ανακυκλώνοντας τα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών όταν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κοινωνιών που εκπροσωπούν.

Το Εργατικό Κέντρο Δράμας, καλεί τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να κλιμακώσουν ενωμένοι την πίεσή τους προς την Κυβέρνηση και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσουν την μόρφωση των παιδιών τους.

Γιατί η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα αλλά το ύψιστο κοινωνικό αγαθό.

Η Διοίκηση


Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2011 12:09
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΨΙΘΥΡΟΙ PRESS PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2011 12:09

Διαβάστε στην κατηγορία Ανακοινώσεις τη συνέντευξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Δράμας συν. Σαβρίδη στην εφημερίδα "Ψίθυροι Press"

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2011 16:38
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΨΙΘΥΡΟΙ PRESS PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2011 08:08

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΨΙΘΥΡΟΙ PRESS"

Γιώργος Σαβρίδης

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Δράμας


 

 

 

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον νέο Πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Δράμας Γιώργο Σαβρίδη. Χαρακτηρίζει πολύ θετική την σύμπραξη 3 διαφορετικών πολιτικών χώρων που συγκροτούν την νέα διοίκηση του εργατικού κέντρου. Αναφέρθηκε επίσης στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την νέα διοίκηση όπως η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η μη υπογραφή ασφαλιστικών συμβάσεων και οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Τέλος ρωτήσαμε τον κ Σαβρίδη για το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης όπου το ΕΥΚ θα συμμετέχει ως φορέας υλοποίησης. Όπως τόνισε «Το ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το ΕΥΚ Δράμας, έχει έρθει σε επαφή με δήμους και φορείς της Δράμας, τους έχει καλέσει να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, γιατί οι προθεσμίες είναι μέχρι 31/5/2011.

Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος και βλέπω ότι από τους δήμους υπάρχει μια καθυστέρηση και μια διστακτικότητα να υπογράψουν με το εργατικό κέντρο μνημόνιο συνεργασίας». Και κατέληξε με νόημα «Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Η ανεργία στον νομό μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και αν θα χαθούν θέσεις ή αν δεν υλοποιηθεί γρήγορα το πρόγραμμα υπεύθυνοι δεν θα είναι το ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ και το ΕΥΚ Δράμας».

«Σκοπός και στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τον κόσμο στα εργατικά κέντρα και στα σωματεία τους»

-Κε Σαβρίδη καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας και στην νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου…

Σας ευχαριστώ. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

-Πολυσχολιάστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΕΥΚ Δράμας. Θεωρήθηκε έκπληξη….

Εμείς πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Γνωρίζαμε ότι θα αναλάβουμε την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εδώ και πολύ καιρό. Οι συνδικαλιστές που στελέχωναν το ψηφοδέλτιό μας ήταν όλοι, όπως το έχω ξαναπεί, τα πιο δυνατά συνδικαλιστικά στελέχη στον Νομό μας. Κάναμε δηλ. μια σύμπραξη 3 παρατάξεων προς όφελος των εργαζομένων. Το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου αυτή την στιγμή απαρτίζεται από 3 διαφορετικούς χώρους και νομίζω ότι ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί, γιατί θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς.

«Οι συνδικαλιστές που στελέχωναν το ψηφοδέλτιό μας ήταν όλοι, τα πιο δυνατά συνδικαλιστικά στελέχη στον Νομό μας»

-Είναι εύκολο να ξεπεραστούν οι κομματικές συμπάθειες και να υπάρξουν υπερκομματικά σχήματα;

Νομίζω ότι όλοι μας γνωριζόμαστε καλά. Ξέρουμε που ανήκει ο καθένας, όταν όμως βάλλεται το Συνδικαλιστικό Κίνημα από διάφορες πολιτικές, καλό είναι να αφήνουμε τις κομματικές μας προτιμήσεις, έξω από την πόρτα του Εργατικού Κέντρου και να αγωνιζόμαστε προς όφελος των εργαζομένων. Τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν κομματικά παραρτήματα μέσα στα συνδικάτα, τα κόμματα δεν πρέπει να φέρονται και να δρουν ως συνδικάτα, ούτε τα συνδικάτα να φέρονται και να δρουν ως κόμματα.

-Είναι μια δύσκολη συγκυρία με τα εργασιακά να καίνε…Μπορεί το εργατικό κίνημα να παρέμβει ή είναι πλέον αργά;

Αργά δεν είναι ποτέ. Το εργατικό κίνημα αναδιοργανώνεται. Πράγματι είναι μια δύσκολη εποχή, ακούγονται πάρα πολλά για τους συνδικαλιστές που έχουν απομακρύνει τον κόσμο από τα συνδικάτα. Με διάφορους χειρισμούς από συναδέλφους συνδικαλιστές, έχουμε καταφέρει να διώξουμε τον κόσμο από τα συνδικάτα. Σαν νέα διοίκηση στο ΕΥΚ Δράμας, σκοπός και στόχος μας είναι να επαναφέρουμε αυτόν τον κόσμο στα εργατικά κέντρα και στα σωματεία τους, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο από εκεί μέσα μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Κυριότερα από αυτά είναι η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ασφαλιστικά ζητήματα, μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και το τελευταίο μοντέλο των επιχειρησιακών συμβάσεων.

-Γίνονται έλεγχοι; Τι κατάσταση επικρατεί στις επιχειρήσεις του Νομού;

«Το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου αυτή την στιγμή απαρτίζεται από 3 διαφορετικούς χώρους και νομίζω ότι ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί»

Πιστεύω ότι οι εργοδότες γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες δεν είναι στελεχωμένες με το προσωπικό που χρειάζεται για να γίνουν οι έλεγχοι, δεν τηρούν τα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία (Συλλογικές συμβάσεις, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πενθήμερη εργασία κλπ). Τελευταία είχαμε και ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε επιχείρηση λατομείου. Ένας νέος άνθρωπος 44 ετών, έχασε την ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από όγκο μαρμάρου, γιατί η επιχείρηση δεν τηρούσε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σαν εργατικό κέντρο έχουμε προτείνει η επιθεώρηση μεταλλείων να έρθει στην Δράμα, για να μπορούν να ελέγχονται αυτές οι επιχειρήσεις σε τακτικά διαστήματα. Γνωρίζοντας οι εργοδότες ότι για να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας χρειάζονται παραπάνω χρήματα (για καλύτερη συντήρηση των μηχανημάτων, για εκπαίδευση προσωπικού, για παροχή στο προσωπικό ειδών προστασίας κλπ), δεν τηρούν την νομοθεσία και φτάνουμε στο σημείο να γίνονται θανατηφόρα ατυχήματα και να χάνει την ζωή του ένας νέος άνθρωπος για 30 ευρώ μεροκάματο. Εμείς ως νέα διοίκηση του εργατικού κέντρου θα πιέσουμε σε αυτό το κομμάτι, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τις λατομικές, στις οικοδομές, γιατί αυτοί οι 2 κλάδοι παρουσιάζουν τα πιο πολλά ατυχήματα, τα περισσότερα των οποίων είναι θανατηφόρα. Θα θυμίσω ότι πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Από την πλευρά του ΕΥΚ θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ημερίδες σε συνεργασία με την επιθεώρηση εργασίας, για να επιμορφώσουμε τα μέλη μας στον τομέα αυτό. Το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να κάνει και η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Τα ατυχήματα δεν μπορούν να εκλείψουν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέτρο ώστε η πιθανότητα ατυχήματος να είναι μικρή.

-Πρόεδρε το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης. Το ΕΥΚ Δράμας θα συμμετέχει ως φορέας υλοποίησης. Σε πιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα και πότε θα αρχίσει η υλοποίησή του;

Το εργατικό κέντρο Δράμας έχει κάνει σύμπραξη με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ είναι ένας επιστημονικός φορέας που έχει υλοποιήσει παρόμοια προγράμματα, έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το προσωπικό. Στα 17 χρόνια που λειτουργεί έχει κάνει πολλά προγράμματα, έχει επιμορφώσει πολλά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος. Ένας από τους συνεργάτες του είναι ο Ρωμανιάς οπότε καταλαβαίνεται ότι είναι ένας αξιόπιστος φορέας που διαθέτει επίσης την διαχειριστική επάρκεια. Είναι ο μόνος φορέας που μέχρι σήμερα έχει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β και Γ, που είναι απαραίτητα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του προγράμματος. Το ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το ΕΥΚ Δράμας, έχει έρθει σε επαφή με δήμους και φορείς της Δράμας, τους έχει καλέσει να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, γιατί οι προθεσμίες είναι μέχρι 31/5/2011. Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος και βλέπω ότι από τους δήμους υπάρχει μια καθυστέρηση και μια διστακτικότητα να υπογράψουν με το εργατικό κέντρο μνημόνιο συνεργασίας. Εμείς καλέσαμε τους δήμους και τους φορείς να το πράξουν αυτό και να υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόγραμμα και να καλυφθούν οι θέσεις που προβλέπονται. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Η ανεργία στον νομό μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και αν θα χαθούν θέσεις ή αν δεν υλοποιηθεί γρήγορα το πρόγραμμα υπεύθυνοι δεν θα είναι το ΙΝ.Ε της ΓΣΕΕ και το ΕΥΚ Δράμας.

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 5